Botulismul

botulismul

Botulismul este o boală infecțioasă periculoasă care afectează sistemul nervos uman. Astăzi, cazurile de botulism sunt înregistrate mult mai puțin frecvent, dar boala nu își pierde relevanța și continuă să puna în pericol viața.

De ce apare botulismul?

Agentul cauzal al botulismului este o bacterie anaerobă a genului Clostridium (Clostridium botulinum). În natură, el trăiește într-o formă inactivă, sub formă de spori, extrem de rezistent la influențele externe, inclusiv la fierbere. Cu toate acestea, în contact cu condițiile anaerobe, bacilul botulinic începe să crească și să se dezvolte, producând una dintre cele mai periculoase otrăvuri din lume: toxina botulinică. De fapt, este o toxină neuromusculară care afectează sistemul nervos.

Numele bolii provine din cuvântul latin „botulus” – cârnați. Din cârnați a fost izolată prima toxină botulinică. Acest lucru a fost făcut de bacteriologul belgian Emile van Ermenhem după ce zeci de oameni au fost otrăviți la sfârșitul anilor ’90 ai secolului al XIX-lea.

Într-adevăr, otrăvirea apare adesea în rândul celor care mănâncă produse conservate și murate, precum castraveți, roșii, tocană, cârnați, pești etc. Este imposibil să scapi de amenințarea botulismului acasă. Spre deosebire de alte microorganisme care mor atunci cand sunt fierte, sporii de bacterii botulinice supravietuiesc chiar si dupa tratamentul termic sau sterilizarea vaselor. Sunt capabili să reziste la fierbere timp de șase ore.

În special, botulismul apare adesea după consumarea ciupercilor conservate de casă. Particulele de sol care conțin spori de bacterii pot fi prezente pe ciupercile aduse acasă. Nu puteți scăpa de ele nici după gătirea produsului.

Contrar credinței populare, este imposibil să se identifice produsele care conțin toxina botulismului. În aspect, ele nu sunt diferite de celelalte și au un aspect complet condiționat, iar produsele din ele păstrează gustul natural, culoarea și mirosul. Și chiar prezența așa-numitului „bombardament” – umflarea capacului pe recipientul de staniu nu este un semn al prezenței toxinei botulinice în el. Acest defect este cauzat de apariția unei bacterii anaerobe complet diferite – Clostridium perfringens.

Toxina botulinică este de patru sute de ori mai puternică decât otravă emisă de un sarpe cu clopotei. Un gram de aerosol botulinic poate ucide un milion și jumătate de oameni. Dar un microgram din toxine similare uneori ajută la prelungirea tineretii, astăzi toxina botulinică în doze foarte mici este adesea folosită în cosmetologie pentru injecții de „infrumusețare”.

Simptomele bolii

Principalele simptome prioritare ale infecției cu botulism sunt gura uscată, precum și „ceața” și dubla viziune, care este cauzată de un sistem nervos parasimpatic.

Uneori, la 12 pana la 18 ore după ingestia de alimente otrăvite, în corpul unei persoane poate începe diareea și vărsăturile, deși este posibil absența acestor simptome, care denaturează doar imaginea clinică.

Pacientul poate avea un sentiment de comă în esofag, dificultate la înghițire. Curând devine imposibil să înghita alimente solide, apoi lichide.

Când botulismul se caracterizează printr-o „coborâre” graduală a simptomelor, totul începe cu sindromul oftalmoplegic, paralizia mușchilor oculari datorită afectării nervilor oculomotori. Mai mult, reflexul de vorbire și de înghițire este deranjat. Apoi, există o încălcare a respirației ca rezultat al leziunilor musculare respiratorii, care pot fi în cele din urmă fatale.

Toxina botulinică blochează transmiterea impulsurilor de la nervi la mușchi. Acest lucru poate duce la o paralizie respiratorie severă. Fiind conștient, o persoană nu este capabilă să-și deschidă ochii, să-și scoată limba, etc. Există, de fapt, o pareză completă a mușchilor datorită unei încălcări a transmisiei neuromusculare.

Apropo, există un stereotip cum că toxina botulinică este neutralizată atunci când oțetul este adăugat la produs. Aceasta este o părere eronată: clostridia într-un mediu acid nu se poate înmulți și continua să producă otrava proprie, dar toxina existentă nu se elimina sub influența acidului acetic.

Ce trebuie să faceți în caz de otrăvire?

Anterior, pacienții cu botulism au decedat adesea de insuficiența respiratorie. Din fericire, acum boala este tratată cu succes. Decesele sunt rare. De mare importanță este faptul că botulismul nu provoacă schimbări ireversibile.

Dacă au apărut primele simptome de infecție, trebuie să vă adresați imediat unui medic pentru introducerea în vena a anticorpilor anti-ototoxici (imunoglobuline) care se obțin prin imunizarea cailor.

Preparatele de dezintoxicare sunt de asemenea utilizate pentru a asigura diureza forțată, eliminarea accelerată a toxinelor și eliminarea intoxicației.

În cazurile severe, dacă pacientul nu mai respiră, persoana este conectată la un ventilator. Tratamentul poate dura de la o lună la șase luni.

Apropo, în întreaga lume, este interzis să se dea miere copiilor de sub un an. Faptul este că sporii de botulism sunt adesea prezenți în miere, care sunt periculoși pentru copii mici.

Cum să vă protejați de boală?

Pentru a reduce riscul de consecințe neplăcute, se recomandă achiziționarea de produse din conserve și murate în magazine. În producția de conserve din fabrică se efectuează o procedură specială – autoclavare sau sterilizare cu abur fierbinte la o temperatură de o 132 de grade și presiune în două atmosfere. Pentru a obține condițiile care creează o autoclavă, acasă este pur și simplu imposibil de a face acest lucru. Otravirea cu ajutorul produselor din conserve poate sa apara dacă tehnologia de producție nu este realizata cum trebuie și temperatura necesară pentru distrugerea bacteriilor rezistente nu este atinsă. Astfel de cazuri, în principiu, nu apar.

Apropo, varza este lipsita de toxina botulinica, deoarece bacteria nu tolereaza fermentatia lactica, datorita caruia produsul obtine aciditate crescuta (pH scazut).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *