Foarfecile pentru taiat tabla sunt folosite pentru a taia tablele si foile metalice in diferite forme si dimensiuni. In functie de necesitati, foarfecele pentru taiat tabla sunt de mai multe feluri: foarfeca de taiat tabla obisnuita (este tipul de foarfeca stiut de toata lumea, folosit pentru taierea foilor de dimensiuni mai mici de tabla sau a platbenzilor), foarfeca pentru taiat tabla tip ghilotina (de obicei, acest tip de foarfeca este fixat pe un banc si cu ajutorul ei se taie foi de tabla de dimensiuni mai mari) si foarfeca electrica pentru taiat tabla.
In ceea ce priveste foarfecile de tabla, dispozitivele existente folosesc mai multe metode conventionale de taiere: foarfeca cu lame paralele (taierile obtinute sunt in general fara defecte, dar necesita un efort foarte mare in timpul utilizarii), foarcecile cu lame oblice (taieturile se fac in functie de nivelul de reglaj, unghiul si lama, decalajul si adancimea de taiere; foarfecele care folosesc aceasta metoda se numesc foarfece ghilotina), foarfece cu lame circulare (lamele sunt rotative, axele lor pot fi relativ paralele sau inclinate fata de planul de taiere).
Principii de forfecare
Termenul „foarfeca cu lame oblice” vine de la modul in care lama de taiere se regaseste progresiv, exact ca penele unei pasari. Unghiul format de cele doua lame este cunoscut ca unghiul de taiere. Distanta la care sunt cele doua lame se numeste joc intre lame.
Faza 1: deformarea pana la zona de rupere. In momentul in care lama patrunde tabla, aceasta este deformata plastic in zona de taiere pana la limita de forfecare. Aceasta faza necesita cunoasterea fortei de forfecare ce variaza in functie de grosimea tablei, caracteristicile foii de tabla, mai ales a rezistentei sale la forfecare.
Faza 2: initierea rupturii. Trebuie sa aveti in vedere sa setati aparatul astfel incat sa aiba un decalaj (joc) intre lame dupa cum urmeaza: cu un decalaj corect intre cele doua lame, vom obtine o taiere neteda, cu un decalaj intre lame prea mic, cele doua rupturi nu se intalnesc, formandu-se astfel o limba in momentul trecerii lamei (in acest caz, are loc o taiere de proasta calitate, iar efortul depus pentru taiere este mai mare), iar cu un decalaj prea mare intre lame se deformeaza tabla si taietura prezinta un defect de perpendicularitate, care creste deformarile si prezinta riscul producerii unei indoiri a tablei.