Două lucruri sunt greu de schimbat: caracterul unui om și modul în care servim cafeaua. Privind în jurul nostru, putem observa cum majoritatea își gustă cafeaua abia după ce adaugă puțin zahăr în ea. Aproximativ 90% dintre automatele de vending sunt setate să adauge 5 grame de zahăr în fiecare pahar de cafea, indiferent dacă este vorba de espresso, cappuccino ori latte macchiato.
Mitul conform căruia cafeaua este bună doar dacă zahărul plutește deasupra cremei trebuie spulberat o dată pentru totdeauna. Am crezut și eu foarte mult timp în acest mit și nu puteam să-i înțeleg pe cei care serveau cafeaua fără zahăr.
Gustul cafelei atunci când ii punem zahăr
Cât de mult se schimbă gustul unei cafele în care adăugăm lapte și un pliculeț de zahăr? Dacă vei încerca să bei o cafea simplă și una cu zahăr și lapte vei observa că există o diferență de gust între ele, însă această diferență nu justifică banii pe care trebuie să-i plătești în plus.
Calitatea cafelei este influențată de mulți factori, inclusiv: tipul cafelei, originea, altitudinea la care a fost recoltată, transportul, modul de prăjire, modul de preparare etc.
Dacă facem tot posibilul să obținem o cafea bună (apropo de cafele bune, eu imi cumpăr boabele de la coffeepoint.ro), iar la final adăugăm un pliculeț de zahăr, putem spune că ne-am chinuit degeaba. Este la fel ca atunci când mergem într-un restaurant de renume, comandăm o mâncare scumpă, iar atunci când chelnerul ne-o aduce adăugăm sare și piper fără să o gustăm înainte.
Ceea ce trebuie să știm cu toții este că zahărul ascunde unele arome ale cafelei
Unii obișnuiesc să adauge zahăr în cafeaua amară pentru a o mai îndulci puțin. Totuși, dacă preparăm o cafea și observăm că aceasta este amară, probabil a fost extrasă prea mult sau a fost măcinată la o dimensiune prea mare. Boabele Robusta sunt mai amare decât boabele Arabica.
Zahărul este inamicul cafelei gustoase. Din păcate, în loc să încercăm să bem o cafea bună, preferăm una care are un gust familiar și adăugăm zahăr.
În unele cazuri, zahărul este folosit ca un potențiator de gust, însă de cele mai multe ori, acest ingredient este adăugat în ceașcă pentru că s-a folosit o cafea de calitate inferioară.
Nici nu ar trebui să ne mire faptul că ne-am obișnuit să preparăm o cafea amară, atâta timp cât ani la rând am băut o cafea la ibric care era luată de pe foc abia după ce dădea în clocot de câteva ori. În plus, de multe ori folosim o cafea măcinată cu mult timp în urmă, care stă în dulap de câteva săptămâni.
Atunci când îți cumperi o cafea de la un coffee shop ar fi bine să întrebi barista cum ți-a preparat băutura și cât zahăr a adăugat în ea și abia apoi să o guști. O cafea bună nu se obține cu ușurință.
Dacă preferi să bei cafeaua acasă, încearcă să nu mai adaugi zahăr în ea. În cazul în care ți se pare că este prea amară, schimbă cafeaua până găsești una pe gustul tău.
Există o mare diferență între o cafea de bună calitate, fără zahăr și una ieftină în care s-au adăugat câteva cuburi sau pliculețe de zahăr.